„I będzie smakowało”. Lublin i Trybunał od kuchni, czyli „Zbiór dla kuchmistrza” z 1757 r.
W sobotę 11 września 2021 o 17 w Trybunale Koronnym odbędzie się lubelska premiera książki hrabiów na Włodawie i Różance, którą zaprezentuje prof. Jarosław Dumanowski.
Zbiór dla kuchmistrza to prawdziwa summa staropolskiej wiedzy kulinarnej. Kolekcja pochodzących z różnych źródeł receptur i porad została spisana dla Rozalii z Zahorowskich Pociejowej, właścicielki Uściługa na Wołyniu oraz znajdujących się dziś w Polsce Strzyżowa, Włodawy i Różanki.
Zobacz film z ubiegłego roku
Tytuł całości i dobór ponad tysiąca rękopiśmiennych przepisów, które tworzą obraz dawnej sztuki kulinarnej i kultury stołu, wskazują na praktyczny charakter zbioru czerpiącego z mądrości pokoleń. Zredagowany w 1757 r. tekst zawiera m.in. kopię zaginionego Kuchmistrzostwa z ok. 1540 r., receptury kuchmistrzowej koronnej z 1633 r. oraz przepisy sąsiadów, przyjaciół i lekarzy pań Zahorowskich. Opisom leczniczych właściwości jedzenia i wyrobu domowych medykamentów towarzyszą różnego typu porady gospodarskie dotyczące dobrostanu zwierząt, ogrodnictwa, sadownictwa i pszczelarstwa.
Pochodzący ze zbiorów Biblioteki Narodowej Ukrainy rękopis został opublikowany dzięki współpracy badaczy oraz instytucji polskich i ukraińskich. Receptury spisane dla dziedziczek ruskich rodów Zahorowskich i Pociejów to część naszego wspólnego dziedzictwa, opowieści nie tylko o jedzeniu, ale także o estetyce, wiedzy, religii i tożsamości. Dziś zachwyca ona swoją wszechstronnością oraz pięknem języka opisującego codzienne zdarzenia i radości.
Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca
Wydali i opracowali: Jarosław Dumanowski i Switłana Bułatowa
Wydawnictwo: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Rok wydania: 2021
Objętość: 404 strony
Format: 21,8×30,5 cm
Oprawa: miękka zintegrowana
ISBN 978-83-66104-72-3
Tom VIII serii Monumenta Poloniae Culinaria