Miód na serce to cykl pokazów z miodem w roli głównej. Na Scenie Smaku wystąpią najzdolniejsi uczniowie ze słynnego Techniku Pszczelarskiego w Pszczelej Woli kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką Anny Szcześniak.
To właśnie w Pszczelej Woli odbyła się sesja zdjęciowa do Krainy Bugu, podczas której uczniowie odtworzyli kilka staropolskich potraw według przepisów z książki kucharskiej hrabiów na Włodawie i Różańce. W każdej z nich użyto miodu.
Jeśli przyjąć, że Ziemia Lubelska jest krainą mlekiem i miodem płynącą, to „doprawienie” kulinarnej strefy Europejskiego Festiwalu Smaku złocistym i wonnym miodem jest jak najbardziej uzasadnione. Miód jest pochwałą pracowitej pszczoły, gdy pszczoła zginie, zniknie nasza cywilizacja.
Na Scenie Smaku uczniowie klas żywieniowych z Technikum Pszczelarskiego podczas cyklu pokazów kulinarnych przygotują potrawy z miodem pozyskanym w szkolnej pasiece. Przed nami 3 kulinarne sesje: ,, Miód na serce”, ,,Potrawy z Pana Tadeusza” i ,,Romantyczne Lubelskie – Romantyczne Polesie z książką kucharską hrabiów na Włodawie i Różance”.
Technikum Pszczelarskie w Pszczelej Woli to jedyna w Europie szkoła posiadająca ponad 75 -letnią tradycją w kształceniu pszczelarzy. – Pszczoły od zawsze inspirowały Wielkich tego Świata (Arystoteles, Homer, A. Einstein, Ks. J. Dzierżoń i wielu innych) do poznania tajemnicy biologii i rozwoju rodziny pszczelej. Niekiedy znajomość życia pszczół uznawana była za część wiedzy tajemnej – ściśle strzeżonej. Technikum Pszczelarskie daje możliwość poznania tych tajemnic, rozwinięcia pasji i zdobycia ciekawego zawodu – czytamy na stronie szkoły.