Europejski Festiwal Smaku
Przedsmak
Muzeum Wsi Lubelskiej
„Dziewczyna czuje, — odpowiadam skromnie —
A gawiedź wierzy głęboko:
Czucie i wiara silniej mówi do mnie,
Niż mędrca szkiełko i oko.
Martwe znasz prawdy, nieznane dla ludu,
Widzisz świat w proszku, w każdej gwiazd iskierce;
Nie znasz prawd żywych, nie obaczysz cudu!
Miej serce i patrzaj w serce!”
O tym, jak mogły smakować dania z książki kucharskiej hrabiów na Włodawie i Różance, przekonacie się w sobotę i niedzielę, 4 i 5 września w Muzeum Wsi Lubelskiej. Wraz z szefem Piotrem Huszczem, mistrzem regionalnej kuchni będziemy gotować na żywym ogniu w Czworaku z Brusa Starego. W menu Przedsmaku:
4.09.2021 r. (sobota), godz. 12:00 chałupa z Chrząchowa
– pieczeń wieprzowa z sosem kurkowym, pieczonymi ziemniakami i kiszonym ogórkiem
– zupa cebulowa z Goraja
5.09.2021 r. (niedziela), godz. 12:00 czworak z Brusa Starego
– gęsi z jabłkami, malinami podawane z pęczakiem w sosie pieczeniowym
– kaczka w tymianku z gruszkami i ziołowymi ziemniakami
W pokazach połączonych z degustacją może wziąć udział 50 os./ dzień. BILETY WSTĘPU DO MUZEUM: 20 zł (normalny)/ 10 zł (ulgowy)
Co z piękny zbieg okoliczności, że zabytkowy czworak pochodzi z Powiatu Włodawskiego, wybudowany został w 2 połowie XIX w., najpewniej w czasie gdy Brus Stary był w posiadaniu Rocha Dołęgi Jasieńskiego, który osiadł tu w 1836 r. Już w momencie przeniesienia do muzeum w 1980 r., obiekt był jednym z ostatnich zachowanych przykładów czworaków drewnianych na terenie Lubelszczyzny. Książka kucharska hrabiów na Włodawie i Różance, kuchnia ze Starego Brusa – historia zatacza krąg.
Dwudniowy „Przedsmak” będzie wyjątkowo romantyczny, wpisuje się w ideę „Romantyczności”, przyświecającej 13 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku. Czekamy na was w godzinach popołudniowych, będą staropolskie przysmaki i niespodzianki, warsztaty z jabłkiem i cydrem w tle, czytanie Norwida, trochę teatru, a może nawet muzyka do tańca.
NOWE: Niedziela, 5 września, 15, spektakl Stacji Teatr “Sielanki” według Szymona Szymonowica